~Fi Ayyi Ardhin Taskun Fa Hunaka DAkwatun Tubna~
There was an error in this gadget

Monday, July 18, 2011

Aku dan Pantai (part 1)


Part1 : Igat ‘kepah licin’

Rumah aku terletak di kampung dalam rhu
Lebih kurang 20 km lebih dr bndar KB
(aku xpsti exact distance tp klu naik moto 30 min la nga moto slow2)
Lebih kurang 10 km dr pntai sri 7
(ni pun aku xpsti exact distance tp klu naik moto 10 min dh smpai kot)

Aku memang pntang la kalau sebut pasal pntai
Sejak kecil lagi aku memang suka pntai
Tidak hairanlah klu stiap kali aku blik kampong tidak sah klu aku tidak pegi ke pntai
Tidak kisah la wat ape pun, jalan2 makan angin, ambik angin.. (jgn buang sudah) :p

Waktu aku kecik2 dlu, aku selalu menumpang pkcik jiran aku ke pntai
Beliau merupakan seorang nelayan dan memiliki sebuah bot
Jadi aku tidak melepaskan peluang untuk mengikut pkcik tu ke laut
Tambahn pulak anak dia kawan aku sejak kecik lg
Pernah sekali aku ikut pkcik tu pegi cari ‘kepah licin’ (aku pn xtaw nama dia dlm bhsa standard)
Pd waktu aku tergesa2 nk ikut rmbongan bot tersebut. Ramai lg kwn2 aku yg lain
Mak aku lalu bertanya nk pg mane nib wk kain plikat tgesa2 ni?
Aku jwb selamba..’nk ikut kwn pegi ctu’….hehe..trus aku lari..ala..aku kecik lg time ni..haha

Pd ketika itu bulan pose dan aku pn msti la pose jgk la
Aku terus lari pegi ke bot, pengkalan bot depan sikit dari rumah aku..hahaha..laaariii..
(Nakal jgk kan aku masa kecik)
Maka bermula lah ekspidisi aku ke laut bersama kwn2 aku yang lain menaiki bot pkcik jiran aku tu dan meredah sungai
Aku sudah lupa berapa ramai orang yang ikut serta dlm rmbongan ni…tp ramainya..
Dah sampai di tempat yg di tuju..

Maka bermula la aktiviti aku mencari kepah licin…hehehe..
Senang je cri binatang ni..hanya perlu guna tgn, kaki dan rasa ia dlm pasir dlm air…jumpa la ia
Pd wktu tu air cetek je..toho..
Aku cari2 guna tgn..haa..dapat pn..hehe.guna kaki..haa..dpt pn jgk..
Bnyk jugak aku dpt tngkap binatang tu.1 plastik.supit la…pro katakan..haha.perasan skit
Tp kan..ada stu ketika tu, plastic kwn aku tu bocor..ape lagi terlepas la ia senyap2
Aku kebetulan berada di belakang kwn aku tu..aku terfikir kenapa bnyk pelik je kepah ni…haha
Xpe la..rezeki la ni..aku xtaw pada awlnya yang kepah2 ni dr plastic kwn aku yg bocor..hahaha..nasib la bdn…hahahaha

Akhirnya dia sedar…haha..xpe..dia bg je..xde rezeki dia..hahaha..
Setelah penat mencari2
Akhirnya tiba waktu pulang…
Dlm pjlnan pulang..dlm bot..kami membagi2 semula hasil tgkapan..sape yg skit akan di tpup tmbh skit..hehe..(actually aku lah yg paling sikit dpt…hahaha..kwn2 aku pn tmbah skit)

Pabila sampai di rumah……….
Jeng jeng jeng …..
Rupa2nya…mak aku sudah sedia dgn btg paip..nk rotan aku…
Sebab aku pegi pntai xbgtaw td..kene aku ptg tu..sakit…huhu..xnangis pun..anak jntan katakan..hahaha
Abg aku ape kurang nya…garang semacam je..dia marah aku semarah2nya…teruk aku kena…kesian..
Dia kata abis dh batal pose aku lama berendam dlm laut..mane taw time2 brendam…hehehehe.. (air msin tu)
Tapi diorg mkn juga kepah yg aku igat..haaa..pahtu marah aku..huhuhuhu..sedih..haha
Xpe..akan datang aku pegi lagi..hahaha…xserik2..


@@@Nantikan kisah aku ke Pulau Hantu mengikuti pkcik jiran aku yg sama, tp kali ni abg aku pn ikut sama..hehehe@@@




No comments:

Post a Comment