~Fi Ayyi Ardhin Taskun Fa Hunaka DAkwatun Tubna~
There was an error in this gadget

Wednesday, April 27, 2011

Bersabar....


Hentaman pertama

Suatu hari, Rasulullah saw berjalan melalui satu tanah perkuburan. Di satu sudut didapati ada seorang wanita duduk menangis di sisi pusara anaknya sambil menangis.
Rasa simpati terbit dalam hati Rasulullah saw, lantas Baginda bersabda yang bermaksud: “Bertaqwalah kepada Allah dan bersabarla.”
Sebaik sahaja mendengar lafaz sabar, wanita itu naik angin. Di halaunya Rasulullah saw, “Jauhkan dirimu daripadaku! Engkau tidak menderita ditimpa musibah sepertiku.” Jelaslah, wanita itu tidak tahu bahawa pesan sabar itu lahir dari hati seorang Rasul. Sebab itu agak kasr bicaranya.
Namun Rasulullah saw sedikitpun tidak tersinggung. Baginda meneruskan perjalanan baginda.
Setelah diberitahu oleh orang yang ada berdekatan bahawa yang menasihatinya itu ialah Rasulullah saw, rasa terbit dalam hatinya. Wanita itu segera bergegas pergi menemui Rasulullah saw.itulah akibat cepat melenting dan tidak bersabar.
Lafaz pertama yang terbit saat dia menemui Rasulullah saw ialah ucapan maaf. “Maaf, aku tidak mengenalimu wahai Rasulullah saw.” Rasulullah saw tetap tenang, malah ucapan Baginda berupa wahyu itu memandu kita tentang sabar hingga hari ini. Sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya kesabaran itu ialah pada hentaman (pukulan) pertama.” (Muttafaqun ‘alaih)

p/s ; dipetik dr Majalah Solusi keluaran bulan5

Sunday, April 17, 2011

~Hai nasi goreng, hai sungguh sedap sungguh lazat....~

Assalamualaikum wbt...
Hai selamat petang..
Hari ni rasa nk update blog yg lama dah tidak di update..
Xtaw la nk citer pasal ape..
Tp rasa nk citer psl hobi la..bila free..haa..tu la aktiviti yg di buat..
Semalam aku blik umah abe aku..
Bila blik je aku msti akn masuk dpur..haha
Seronok la bila ada di dapur..
Sama la jugak bila aku kat rumah..
Selalu tlg mk aku di dapur..
Goreng..menumbuk awah..koyok bwg..n lain2..
Ni la hasil kerja aku semalam..haa
Jadi ke x ni? Nasi goreng...
Aku pn xtaw nama nasi goreng ni..
Tengok la sedap ke x nasi goreng aku wat ni..
Tengok je la..xdpt rasa..haha














Haa..tengok tu..ada 4 pinggan je dapat..tp ada skit je lg dlm kuali
Tengok..ada tangan la kat nasik goreng tu..
Tangan sape ntah ni...
Nk taw x? tangan kecik tu berkenan ke lada merah tu..memang target dia lada yg kaler merah tu..hahah
Dia nk jugak yg tu..tringat citer semasa kecik dlu.
Pedas tu..ada tarikan..dada bahaya u kanak2..














Haa...ni la dia..tgn dia la yg nk lada merah td tu...
Nasib baik xsempat buh mulut..hahaha
Okeh..di sebabkn nasi goreng ni tiada nama lg..
Jadi, dengan ini ia di beri nama
"Nasi goreng bekas tgn si kecik"hahahaha