~Fi Ayyi Ardhin Taskun Fa Hunaka DAkwatun Tubna~
There was an error in this gadget

Monday, August 31, 2009

Anak Baru Ber'buah'?huhuhu..

Eh, salah tu..
anak buah baru,hehehe
tahniah lah untuk abe aku sebab memperoleh cahaya mata..
sejak akhir2 ni, aku rasa la..macam gembira la sikit..
sebab xtau la..
mungkin sebab insyaallah, ramai 'ahli baru' yang akan jadi parts of my family kot..
hahaha..2 lagi menanti..hehehe
setakat yang aku tahu la..
yang lain aku xsempat chek lagi..
biasa dapat maklumat dari adik aku yang pompuan tu sorang
dia lah yang tahu segala citer kat umah..hahaha
nati bertambah la ahli dalam rumah aku..
time raya la paling best..
semua adik beradik pulang..anak sedara semua..ahhhh
rindu rasanya..
tapi....(cerita sedih bermula)
teringat pulak kat kakak aku yang sorang..huhuhu
dia duk jauh..negeri orang..qatar.terpaksa ikut suami bekerja
teringat juga kat anak buah aku yang sorang lagi pulak..Ahmad Mustafa..
Eh, hari tu baru je sambut ulangtahun yang ke 1tahun. pada 18hb8 hari tu,
cukupla dia setahun..selamat hari lahir untuk Mustafa..hahaha
ei, bulan 8 ni ramai family aku yang lahir bulan8,kakak aku yang sorang lagi pun bulan 8. 25hb8, hari tu, yang baru lahir,28hb8,Mustafa,18hb8..haa, sape lagi ek??
ni masuk bulan 9 pulak..ada orang ni...teka sape?
ada la sape..hehehe..
tunggu masa nanti tahu la..
tarikh tu sangat lawa..kebetulan jatuh pada tahun ni..
090909
lawa tak?
lawa wooo...
teka sape??
betol boleh hadiah..hahahaha
ok lah, ada kelas jap g.
ni sementara tunggu kelas seterusnya..
membebel jap.
ok..salam
bye.

Ku akan kembali....

Sudah lama x membebel..
Akhirnya tiba masa untuk membebel lagi..
Hahaha..
tapi bukan hari ni...
lain kali lah yea..
maaf..tengok la esok ke, lusa ke,
ataupun bila2 la..
yang penting ada la jugak
new post kat cni..
atau pun sambung hari tu yang x siap..hahaha
ok.
salam.

Wednesday, August 12, 2009

TIADA SESUATU SETELAH SEMPURNA KECUALI BERKURANG

TIADA SESUATU SETELAH SEMPURNA KECUALI BERKURANG

Kita berjumpa lagi
Tetapi kali ini adalah mungkin yang terakhir untuk saya membebel di blog ini..
After this, maybe there will be no more new post in a short time..
Untuk kali yang terakhir ini..
Marilah sama2 kita merenung firman Allah dalam Quran..
اليوم اكملت لكم دينكم واتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الاسلام دينا
Maksudnya.. pada hari ini Aku telah sempurnakan agamamu wahai Muhammad dan aku telah sempurnakan juga nikmat Ku kepada mu wahai Muhammad dan Aku redha Islam sebagai agamu..
Setelah ayat ini diturunkan, semua sahabat merasa sangat gembira dan bersyukur kerana agama Islam sudah sempurna dan lengkap. Akan tetapi Abu Bakar seorang sahaja yang sedih dengan penurunan ayat ini..
Sahabat lain lalu bertanya kenapa engkau bersedih wahai Abu Bakar? Lalu beliau menjawab dengan sedihnya… setelah agama ini telah selesai, maka tugas Rasulullah saw dalam menyampaikan kepada ummatnya juga akan selesai. Mendengar jawapan itu, para sahabat pun sedar akan hakikat sebenar.itulah keistimewaan Abu Bakar berbanding sahabat2 yang lain. Setelah beberapa hari berlalu, Baginda saw jatuh sakit dan akhirnya wafat..
Namun ada pendapat lain yang mengatakan ayat lain yang akhir sekali diturunkan..
Kaitan dengan tajuk yang saya ingin katakan..
Cuba bandingkan sesorang yang memperolah keputusan yang sangat cemerlang. Pointer 4.0.. tiada baginya selepas ini kecuali berkurang. Kecuali dia berusaha untuk maintain kedudukannya itu dengan cekal dan tabah.
Begitu juga dalam kehidupan keluarga dan harian kita. Kita sayang semua orang di sekeliling kita. Mak kita. Ayah kita. Adik-beradik kita and even siapa sekalipun, persoalannya? Adakah kasih sayang kita mampu menghalang kita untuk berpisah dengan orang yang kita sayang tadi. Kita saling sayang antara satu keluarga dengan sempurna. Akan tetapi siapa yang mampu menghalang jika takdir yang memisahkan kita. Kematian. Ingat lah, tiada yang sesuatu setelah sempurna kecuali berkurang.
Sebagai hamba, kita hidup mempunyai banyak tujuan. Tujuan kita hidup adalah untuk beribadat kepada Allah dan juga sebagai khalifah. Dalam kita beribadat kepada Allah kita juga bertanggungjawab sebagai khalifah memakmurkan alam ini dengan baik. Mengajak manusia ke arah kebaikan. Ajak manusia ke arah kebaikan. Ajak manusia ke arah kebaikan. Tugas kita, tapi setengah manusia ada yang tidak memahami tujuan kita mengajak mereka. Tiodak mengapa lah.
Kita hanya mengajak tapi yang memberi hidayat adalah Allah. Kita tidak boleh. Cuba ingat kisah bapa saudara Nabi saw. Abu Talib, puas Nabi saw ajak untuk masuk Islam. Baginda hanya mampu ajak bapa saudaranya untuk masuk Islam tapi baginda tidak mampu memberi hidayat kepada bapa saudaranya juga. Akhirnya, bapa saudaranya mati dalam keadaan tidak beriman kepada Allah..

Ok. Setakat ini je. Saya xlarat nak fikir la. Xleh fokus. Serabut. Ni yang last, tugas saya juga dah selesai, jadi saya nk undur diri dulu..
After this, maybe there will no more new post in this blog.

saya akan kurangkan kemunculan saya di blog ini sedikit demi sedikit
sebab tugas asya dah selesai
selamat tinggal kapada semua yang sudi baca blog yang xseberapa ini
terima kasih kerana sudi berkongsi cerita ini.
saya akan "berehat" panjang selepas ini
pergi jauh
salam

Monday, August 10, 2009

FI AYYI ARDIN TASKUN FA HUNAKA DAKWATUN TUBNA

Asslamualaikum wbt
seperti yang di janjikan
post terbaru untuk kali ini adalah...

seperti tajuk di atas.

maksudnya
" Di bumi mana pun engkau berpijak, engkau tinggal, engkau menetap..MAKA..di situ lah dakwah terbina..dakwah di bina"

boleh lah di katakan juga dengan ayat yang sangat popular
"Di mana bumi di pijak di situ langit di junjung"

ok..kena stop jap..ada hal.nati edit mula k
xsempat untuk di siapkan minta maaf..

salam

fursan binnahar.....pun xsempat untuk disiapkan
maaf
salam

Kenapa susah sangat untuk berubah?

Bismillahi Rrahmani Rrahim
Assalamualaikum
Jumpa lagi
Untu kali ini..
saya inngin mengajak anda yang baca post ini...

Fikirkan keadaan seekor ikan di laut....bayangkan.....
walaupun keadaan sekelilingnya masin (air laut)
adakah rasa ikan itu juga masin?
adakah tidak perlu kita perapkan ikan itu dangan garam kunyit?
(untuk menggorengnya)
sudah tentu jawapannya..tidak..kita perlu perapkan..
samalah juga juga dalam kehidupan kita sebagai manusia..

apa yang hendak saya katakan di sini..
ada satu istilah Arab mengatakan..
'uzlah syu'uri la zati..

maksudnya.. perasaannya sahaja yang bergabung tapi tidak zatnya..
samalah keadaannya seperti ikan di laut tadi..
walaupun laut itu masin, tapi tidak mempengaruhi ikan untuk turut manjadi masin juga

dalam kehidupan kita sebagai manusia..
memang kita kelilingi dengan pelbagai cabaran dan ujian..
cabaran datang dari segenap pelusuk..
memang menguji iman kita..

ada yang tewas tersungkur di tengah jalan
kerana kecundang dalam pertempuran hidup antara hak dan batil
keadan sekeliling telah mengubah mereka
kalau dulu asalnya dia seorang yang baik
dia seorang yang suci hatinya..
solat tak tinggal
selalu berjamaah..
tapi...
apa dah jadi??

yang penting..kuatkan jati diri.
iman mesti di tingkatkan
walaupun keadaan sekeliling berusaha untuk mengubahmu secara serangan pemikiran
walaupun secara engkau tidak sedar..
engkau mesti kuat..

bukan tidak boleh untuk bergaul dengan mereka..
tapi..
jaga la dirimu..
kalau orang lain mempunyai penampilan yang teruk..
bukan ciri2 seorang muslim/muslimah..
takkan engkau ingin mengikutinya
sedangkan engkau mengaku
engkau adalah seorang yangs sejati..
kenapa ikut orang..
ikut keadaan sekeliling..
lupakan engkau dengan ikan tadi???

biarkan orang lain pakai macam tu..
tapi mengapa engkau ikut??
engkau ada jati diri..
kenapa ikut????
timbul dalam diri
"eh, orang ramai tak buat la ni..
buat ape aku nak buat..
malu la..
sedangkan itu benda baik
malu la
semua orang macam ni..malu la aku nak wat lain dari orang
kita sedar atau tidak..
benda baik ni
we'll be rewarded!!
orang lain pulak yang ikut benda baik yang kkita buat..
BIARKAN ORANG IKUT KITA DAN BUKAN KITA IKUT ORANG
kena faham konsep ni..

ada pepatah Arab
"yajtamiun wa lakinnahum yakhtalifun"
mereka bergaul dengan mereka(yang berpenampilan tidak elok)..
tapi...
mereka berbeza dengan mereka(yang berpenampilan tidak elok)..

setiap perkara yang kita benci tapi baik untuk kehidupan kita..
tidak dapat tidak..
kita kena lakukan..
macam mana ingin melakukannya??
melalui PAKSAAN..
paksa diri sendiri untuk melakukannya
tapi dalam kes ini,
kita bukan paksa diri kita untuk melakukan benda baik

tapi..
paksa untuk meninggalkan benda buruk...
paksa diri meninggalkan tabiat buruk kita..
contohnya tabiat buruk kita yang susah sangat nak berubah..
kita buat..n kita buat dan terus buat...
bila nak berhenti ini????


sama juga dalam belajar...
malas anagt nak ulangkaji pelajaran..
malas..
tapi??
balajr baik untuk kita atau tidak???
saya tidak perlu jawab..anda semua tahu jawapannya..

oleh itu,bagaimana nak belajar sedangkan kita malas...
PAKSA diri..
melalui paksaan melahirkan kenikmatan jua akhirnya..
kemanisan itu pasti terasa akhirnya...

jadi kesimpulan..
kalau ada orang terasa dengan kata saya ni,,
terlebih dahulu minta maaf
tiada niat untuk menyentuh mane2 perasaan tapi kalau terasa baguslah
sampai juga maksud saya..

sekali lagi minta maaf...

NANTIKAN POST SETERUSNYA
" FI AYYI ARDIN TASKUN FA HUNAKA DAKWATUN TUBNA"
DAN

" RUHBAN BILLAIL WA FURSAN BINNAHAR"

Friday, August 7, 2009

Mahligai Kayangan ZC2.8b








Ni serba sedikit kehidupanku di mahligaiku..huhu..

Blok aku dengan blok PG..set2 master la ni..
gambar di ambil dari bilik aku yang mengadap bukit ni..malam2 sejuk kot..
kalu nak mandi pagi2..ek ek ek..sejukkk

ada satu dekstop yang aku guna..diwarisi dari abe aku..maklumlah dia pakai laptop loni..maju sekarang..
aku punya bila la nak transformasi ni..dari tebal jadi nipis..hehehe..yang boleh bawak ke mana2..

bilik ni selerak la skit.buku pun xtersusun molek.serabut nmpk..macam kepala otak pemiliknya la..
tapi aku ni teratur la jugak.
xla teruk sangat..ketika2 je mai serabut perut..pk banyak hal jadi gitu la

ada nasik sebungkus..tunggu masa untuk makan..xmasuk waktu lagi xlah makan..
ok. dahla..

Pelik Tapi Benar !





gambar ni di ambil semasa aku kat rumah cuti semester lepas..
pokok ni memang betol2 wujud..dan adik aku sendiri yang menanamnya..
then, mak dan adik aku yang selalu jaga..
pada mulanya tidak di ketahui keadaan sebenar keadaanya..
tapi lama kelamaan nampak sedikit perubahan pada daunnya yang berlainan dari yang awalnya..

aku sempat mengambil gambar pokok tersebut menggunakan hs aku ni..
maafla, gambar xclear sangat
tapi atleast dapat tengok pn jadi la kan..
ok ni ha, aku tunjukkan..
terpulang lah kepada anda semua nak percaya atau tidak..
tapi yang pasti, aku sendiri yang mengambil gambar ni..

tepuk dada tanya iman, believe it or not, up to u la...huhu
subhanallah..
maha suci Allah

Thursday, August 6, 2009

Kampung ku...ku rindukan kampung halamanku..






lama xbalik kampung...huhu
padahal baru je tinggal kampung..xsampai pun lagi sebulan..
di kampung dapat merasai ketenangan yang sebenar..
dengan memerhatikan sungai yang mengalir, burung berkicau2an, pokok melambai2..kanak2 bermain2 di sawah..aku sungguh tenang dengan suasana ini..

di sinilah tempat ku menenangkan fikiran..mencari ilham..
memendamkan rasa sedih, marah dan meraih rasa ceria..
memerhatikan alam ciptaan Tuhan..tafakur alam....
sanuriihim aayaatina fil aafaaq wa anfusihim hatta yatabayyana lahum annahul haq..ya allah tuhan yang maha kaya..
tuhan yang memiliki sekian alam..semua ini milikMu..hatta diriku ini..aku bersyukur kepadaMu..aku akan kembali jua akhirnya kepadaMu seperti orang yang terdahulu dari ku..
darinya kita datang..kepadanya kita akan kembali.. bersedialah kita..watazawwadu fainna khairaz zaadi ttaqwa..
Berbekallah, sesungguhnya sebaik2 bekalan adalah taqwa..
fainna akramakum 'indallahi atqaakum...


Dalam Lab Environment..Hehe






Al kisah....

aku dan kawan2 "sebiotech" la katakan.. "berlab" di dalam lab "bermain" dengan air..
kajian pun pelik..main ngan air..
bukan ape..kaji sample air..
kami diberi sample air untuk di kaji..
entah dari mane sumber air ni..
lain macam je..
keroh..banyak keladak..err..macam dari sumber "dot dot dot". haha
paham2 la kalu aku tulis gitu..
bau pun semacam je..

diorang ni macam main2 pun ade gak..
maklumlah..
kene tungu lama kot stiap procedures..
banyak step pulak tu..bosan...
macam tulah tiap2 kali dalam lab..huhu

tapi yang paling memuaskan hati..ape?nak tau??
hahaha..apabila sample kita jadi..
maksudnya..berhasil la..hasil nya kita nampak..ooooo,begini rupanya..dalam hati
setelah melihat result..yang paling menggembirakan..


Apa ada pada seorang engineer?





alangkah stabil bentuk bangunan yang di reka..
ingatkah pada kisah nabi Allah Nuh as yang membuat kapal di atas bukit?? orang menyangka baginda gila, kenapa tidaknya? di atas bukit kapal di bina..
padahal baginda telah mendapat hidayat dari Allah untuk membina..

segala kerja menjadi lebih mudah dengan terciptanya banyak alat2 canggih..
new products have been produced..
the development in the human genome, recombinant DNA, gene manipulation and ...
syukur alhamdulillah..
peluang terbuka di hadapan
kerana telah di pilih..salah seorang daripadanya..

melanjutkan pelajaran di Islamic university..
dalam jurusan yang di minati
moga segala usaha di berkati
mendapat redha dari ilahi
mendapat restu dari abi wa ummi

iium..

bumi keramat..
tempat aku belajar menimba ilmu..
segala keringat di curahkan tanpa mengira penat jemu..

ok...






Sunday, August 2, 2009

lesen 'ooo' lesen




bila la nok siap lesen aku ni?xdapat2 lagi ni..
hari ni gi belaja pulak..
penat kene tengking oleh cikgu..
aku drive xjd..haha
akku meme xleh oghe tengking2 gni..
jd kelam kabut la aku..
aduhhh..
tapi xpe..
koho2 nak panda dah..
lek ahh.
wat dok sudah la time ckgu aku marah..natural jah

aku upload gambar takraw..xdok kaitan langsung nga tajuk aku kali ni...hahaha
sebab aku minat takraw..dio gulung power ngat..
macam tony jaa dalam citer Ong Bak.lagipun aku xdok gambar laa
nati la aku upload gambar2 wat mane ada.xbawak hari..

-------------XXXXXXXXXX----------------------------------------------------