~Fi Ayyi Ardhin Taskun Fa Hunaka DAkwatun Tubna~
There was an error in this gadget

Saturday, June 12, 2010

Aku Cinta Allah

Lemas..
Mata terpejam..
Fikiran melayang-layang.. Jauh ke hujung dunia..
Padahal jasad kaku di pembaringan..
Melayan apa saja yang datang di fikiran..

Mata di bukakan..
Melihat sekeliling gelap gelita tiada terang..
Berkelip-kelip melihat jam..
Tertanya-tanya..
Berapakah jam sekarang..

Hampir tiba masanya untuk sembahyang..
Namun jasab masih lena di ranjang..
Maka berlaku lah pertarungan..
Antara cinta dan juga gelita..
Yang kuat pasti menang..

Begitu sukar mengalahkan gelita..
Namun, atas dasar cinta yang hakiki..
Cinta yang abadi..
Cinta kepada Ilahi..
Diri ini di gagahi..

Bangkit dengan kemenangan dalam pertarungan..
Menuju cinta Tuhan..
Rebah sujud kepadaNya..
Tiada yang dapat menghalang..

Kerana...
Aku Cinta Allah......

by,
MHAA
ben_nahley@yahoo.com
B.Eng(Biochemical-Biotechnology)
KOE
IIUM

Hamas: Kami Tidak Akan Sentuh Bantuan AS Untuk Palestin


Pemimpin politik Hamas di pengasingan Khalid Misy'al pada Jumaat mengatakan bahawa gerakan Islam Hamas yang berkuasa di Jalur Gaza tidak akan menyentuh sedikitpun wang sebanyak 400 juta dolar yang dijanjikan oleh pemerintah AS untuk rakyat Palestin.

"400 juta dolar yang ditawarkan oleh (Presiden AS Barack) Obama tidak untuk Gaza tetapi untuk pemerintah Palestin yang akan membahagikan dana tersebut sebahagian untuk Gaza, tapi tidak untuk Hamas," kata Misy'al dalam sebuah konferen pers di ibu kota Sudan.

"Wang itu akan diberikan kepada (perdana menteri Palestin) Salam Fayyad di Tepi Barat yang diduduki, katanya.

Pada hari Rabu sebelumnya, Obama mengumumkan paket bantuan sebesar 400 juta dolar untuk Tepi Barat dan Gaza, dan mengatakan Amerika menunjukkan komitmennya untuk meningkatkan kehidupan rakyat Palestin.

Setelah bertemu dengan Presiden Palestina Mahmud Abbas di Gedung Putih, Obama menggambarkan situasi di Jalur Gaza, yang ia anggap telah terperosok dalam krisis kemanusiaan selama di sekatan Israel, tetapi juga mengatakan dia masih percaya adanya kemajuan signifikan untuk menuju perdamaian Timur Tengah dalam tahun ini.

Misy'al pada hari Jumat juga mendesak negara-negara Arab dan Muslim untuk memberikan lebih banyak bantuan kemanusiaan untuk mematahkan sekatan Israel terhadap Jalur Gaza yang miskin, di mana lebih dari 1,5 juta warga Palestin tinggal.

Misy'al memulakan kunjungan empat hari ke Sudan pada hari Rabu lalu, di mana ia telah berbicara dengan Presiden Umar al-Bashir.

Senjata-Senjata Yang Dimiliki Oleh Rasulullah saw

Nabi saw memiliki sembilan pedang: Ma'thur yang diwariskan oleh ayahnya, dan itu adalah pedang pertama yang pernah dimiliki oleh baginda. Baginda juga memiliki al-'Idb dan Dhu al-Fiqar, yang tidak pernah jauh darinya. Dhu al-Fiqar memiliki gagang melingkari tangannya, dan dasar yang terbuat dari perak. Baginda juga memiliki al-Qal'i, al-Battar, al-Hatf, ar-Rawb, al-Mikhdam, dan al-Qadib, yang juga memiliki bahan dasar terbuat dari perak. Nabi saw memperoleh Dhu al-Fiqar selama perang Badar.

Nabi saw memiliki tujuh buah baju besi: Dhat al-Fudul, yang kemudian ditukarkan dengan tiga puluh sa’ selai (makanan) kepada abu Abu-Shahm, seorang Yahudi, untuk makanan keluarganya. Dhat al-Fudul terbuat dari besi. Nabi saw juga memiliki Dhat al-Wishah, Dhat al-Hawashi, as-Sa'diyyah, Fiddah, al-Batra ', dan al-Khirniq.

Nabi saw dimiliki enam busur panah: az-Zawra ', ar-Rauha', as-Safra ', al-Bayda', al-Katum—yang rosak selama pertempuran Uhud, dan diambil oleh Qatadah bin an-Nu'man—dan as-Saddad.

Nabi saw memiliki bergetar disebut al-Kafur, dan tali untuk itu terbuat dari kulit kecokelatan, serta cincin melingkar tiga perak, gesper, dan hujung terbuat dari perak. Kita harus menyebutkan bahawa Ibnu Taimiyah mengatakan bahawa tidak ada riwayat bahwa Nabi pernah memakai tali pinggangnya.

Nabi saw juga memiliki beberapa perisai: az-Zalluq, dan perisai yang dinamai al-Futaq. al-Futaq diberikan kepadanya sebagai hadiah, dan awalnya terdapat gambar patung di atasnya. Rasul saw sering meletakkan tangannya pada gambar patung itu hingga kemudian gambar itu menjadi pudar tak terlihat.

Nabi saw memiliki lima tombak: al-Muthwi, al-Muthni, an-Nab'ah, tombak besar yang dinami al-Bayda ', dan tombak pendek bernama Anazah. Tombak ini selalu dibawa ketika hari raya Id, digunakan sebagai sutrah. Kadang-kadang, Nabi berjalan sambil memegang 'Anazah.

Nabi saw memiliki helmet yang terbuat dari besi yang disebut al-Muwashah - yang dihiasi dengan tembaga - dan helmet yang lain, disebut-Sabugh, atau Dhu sebagai-Sabugh.

Nabi saw memiliki tiga jubah panjang yang terus dipakai selama pertempuran. Salah satunya terbuat dari brokat halus berwarna hijau (sundus). Nabi saw memiliki bendera hitam, disebut al-'Uqab. Abu Dawud dalam salah satu hadis yang dikumpulkan dalam kitab 'Sunan,' dari seorang sahabat yang mengatakan: "Aku melihat bendera Nabi." Nabi saw juga memiliki tongkat yang disebut al-'Arjun, dan al-Mamshuq.

Friday, June 11, 2010

Khabar terbaru..

Assalamualaikum wbt..
Sudah lama rasanya daku tidak menulis d blog ini
Hari ni diriku berkesempatan sebentar untuk menulis serba sedikit
Di hujung minggu yg redup dan tenang ini
Aku merasa cukup tenang
Mengadap komputer, menulis report untuk di serahkan kepada supervisor
Untuk makluman semua,ataupun sape yang membaca blog ini
(rasenya xde kot)
Saya sedang menjalani Latihan Industri Kejuruteraan ataupun dlm bahasa omputeh Engineering Industrial Training (EIT)
Nama je engineering tp praktikal sy xde kaitan langsung dengan aplikasi engineering yang sy belajar kat UIA..
Tu yang sedihnya..tp xpe lah..as long as sy dpt menimba ilmu diJabatan KImia Malaysia PJ..itu dah cukup berguna untuk sy untuk melangkah masuk ke FInal Year
next semester..must be well prepared.
Tu la serba sedikit mengenai sy buat msa sekarang..
kalu nak diceritakan memang panjang..tp xpe la.ckp d sni shaja..
ok.wassalam..

hafizien
b.eng(biochem-biotech)
KOE, IIUM